Done
with my medical check up on Tuesday. Semua okay and I’m ready for new job this
coming 1st Oct. Tapi tak sure lagi penyelesaian company sekarang ni
tentang another one month notice tuh. Pening gua nak pikir… huhuhu…
Semalam,
aku g makan Asam Pedas kat Melaka Kitchen kat Bangi. Hmm… camne ek nak komen?
Aku
dapat tau pasal kedai tuh kat Jalan Jalan Cari Makan. Tapi bila tengok dalam
TV, macam kelasss la restoran tuh, padahal standard kedai nasi campur yang lain
je. Pastu aku try la asam pedas ikan parang nyer. Suasana kedai nyer biase2 je
tapi ada ayat2 Quran berkumandang. Tengok owner dia yang pakai ala2 keislaman
tuh buat rase sejuk je ati. Aku amik exactly macam photo ni ngan air limau
suam. Aku pun heran gak, macamana agaknya nak kira RM berapa yang aku makan…
maybe sebab pelanggan tak ramai, maybe pakcik tuh da kira2 kot. Lagipun ok je
kalau nak cakap benda ape yang aku makan… sebab satu lauk n satu sayur je.
Tapi
time aku makan tuh, kat meja sebelah, aku tengok waiter tuh kira time dia antar
air. Huhu…
Bila
aku nak bayar, aku bagitau pakcik kaunter tuh yang xde orang kira. Dia siap
pandang muka aku and kata ‘ye ke?’. Tapi memek muka dia memang ada sikit
mengejek la… cam la aku nak makan free kat situ okeh? Pastu siap dia tanye kat
waiter tuh nape tak kira makanan aku? Huhu… bukan salah aku okeh?
Pastu
aku bagitau ape yang aku makan… and dia kata RM 12.50. Tak tau la pakcik tuh
kira camne, tapi takpela… memang aku tau ikan parang mahal. Sambal belacan pun
dia kira RM 0.50 okeh? Lantak la, bukan aku takde duit pun. Aku tanye kalau
bungkus ikan pari sepotong berapa? Dia cakap RM 7 sepotong. So, aku mintak
sepotong dengan kuah lebih sikit. Tapi standard kuah lebih, bukan la banyak
sampai sepunjut sup okeh? Pakcik tuh siap cakap lagi…. Ok la, semua kira RM 20!
Lebih kuah pun nak kira okeh? Memang first time aku kena ngan peniaga camni.
Bila
balik tuh, aku terpikir la… yup, walaupun pakcik tuh berketayap, tapi dia masih
seorang peniaga yang nak meraih keuntungan dunia yang tak seberapa. Aku tau
memang ada orang camni dalam dunia ni. Huhu… layan jela…
Komen
aku pasal asam pedas ikan parang. Aku suka kuahnyer yang pekat, tapi rase kuah
tak meresap masuk dalam isi ikan, isi ikan nyer sangat tawar. Huhu… maybe dia
sediakan asing kuah tuh, then masuk ikan je. Tapi aku lebih suka kalau rase
kuah meresap masuk dalam isi ikan… yang rase boleh telan tuh, bila cicah ngan
sambal belacan je. Kalau makan camtu je, kurang kick laa…
Well,
ada satu kedai Asam Pedas area Sijangkang, Klang – Nama kedai tuh Asam Pedas
Kak Ani. Style kedai tuh ala2 gerai tepi jalan je, tapi sedap. Yang penting,
kalau kita mintak kuah banjir pon, dia takde la caj lebih. Time puasa tuh, siap
kuah yg dia bagi berlebih2 siap leh makan 2 kali okeh?
No comments:
Post a Comment